Är man nyfiken på rock eller redan frälst har man kommit helt rätt. Här finns lite härliga smakprover på band, låtar och aktiviteter som passar till rockmusik. Rocken har en lång och gedigen historia och ingen sida kan nog göra rocken helt rättvisa. Det finns massor av band och mycket kuriosa, men här finns lite spännande fakta och man kan alltid lära sig något. Är man nyfiken kommer här lite introduktion på vad man kan hitta.

1950-talet, när rocken föddes

Rocken började utvecklas redan under 1930/1940-talet när afroamerikaner tog med sig musiken som var typisk från södern i USA till de norra staterna. Här började man experimentera med nya instrument och hämtade inspiration från andra musikstilar. Under 1950-talet började ungdomar från den vita medelklassen upptäcka rocken och då utvecklades rocken än mer. Det var inte utan kontroverser. Nya artister dök och det kan man fördjupa sig i här, det går att läsa om varför Elvis Presley, The King var så kontroversiell och hur starka reaktioner antydningar i texter kan frambringa.

När rocken blev politik

Rocken var politisk redan tidigt, som tidigare nämnt var USA rassegregerat och det fanns en stark politisk vilja att det skulle förbli så. Men ungdomar började bryta med de konservativa idéerna. Artister började också använda rockmusiken för att belysa orättvisor och förtryck, för musik är också ett sätt att uttrycka idéer. För den som vill fördjupa sig mer i olika artister och låtar finns det gott om information. I Sverige har sina egna kämpar och det räcker med att sätta på en skiva med Nationalteatern så förstår man varför. I musiken vågade man ta upp de känsliga ämnen som ingen ville vidröra. För den som är extra sugen på att lära sig mer om svensk arbetarhistoria är det värt att kolla upp Tältprojektet, man är garanterat fast i proggens värld. Ja, progg är en del av rockmusiken.

Rocken är mer än musik

Rocken har utvecklat spelvärlden och mycket annat. Idag finns det många härliga spel som man kan spela med rocktema. Därför kommer det lite tips på vilka spel som är baserade på artister, det är inte alltid lätt att hitta bra spel. För den som vill ha roliga stunder finns det gott om förslag. Dessutom kan man få tips på spellistor som passar när man gör olika aktiviteter. Det är trots allt så mycket rockmusik därute så det är alltid bra med lite tips. För det finns klassiker som man inte får missa. Bob Dylan är värd att nämna mer en än gång, han har trots allt till och med belönats med Nobelpris och även där kantades han av kontroverser. Rockmusik kan också göra den tristaste dag rolig igen och kan få humöret på toppen. Det finns humor, det finns sorg, det finns ilska, ja det finns alla stämningar inom rockens värld.

Varför ska man lyssna på rockmusik?

Det finns bara ett svar egentligen, det är den bredaste genre som man kan hitta. Vem har inte njutit av Rolling Stone, Bob Dylan, Queen, Jimi Hendrix? Nutida rockmusik är riktigt bra men klassikerna är svårslagna. Låtar som Purple Haze, The Times They Are a-Changing eller Pink Floyds skiva The Wall är mer än musik. Det är mästerverk, från musiken till texterna och framträdanden. Så för den som vill ha helhetsupplevelser kan man med fördel leta reda på härliga musikvideos och livekonserter.