När rocken revolutionerade världen

Rockmusiken har sitt ursprung i bluesmusiken som härrör från amerikanska södern. Under 1930- och 1940-talen flyttade många afroamerikaner från södern till delstaterna i norra USA och tog med sig musiken från södern. Här började man experimentera med elgitarr och trummor och genom experimentet föddes rocken.

Men det tog till 1950-talet innan rocken slog igenom i det segregerade USA. Det var först när de vita medelklassungdomarna fattade tycke för musiken som rocken blev en revolution.

Rocken under 1950-talet, den rebelliska ungdomen

Det var under 1950-talet som rocken gjorde intåg i medelklassens hem och vita musiker började spela elförstärkt musik. Från att ha haft influenser från typisk afroamerikansk musik som blues började man nu även korsbefrukta med country och westernmusik. Några av de första musikerna som slog igenom är nedanstående.

  • Bill Haley var från början countrymusiker men hans låt ”Rock Around the Clock” från år 1954 är en av de första låtarna som kom att räknas som ”rock and roll”.
  • Elvis Presley är en av de största rockmusikerna genom tiderna. Från våren år 1956 så anses Elvis vara den egentlige förgrundsgestalten till inom rock n´roll. Hans musik var på den tiden utmanande och rebellisk.
  • Little Richard ansåg sig vara arkitekten bakom rock and roll. Hans låt Tutti Frutti blev en hitsingel och låttexten ansågs så provokativ (då den anspelade på homosexualitet) att den fick skrivas om.

Dessa är bara några av de första pionjärerna inom rockmusiken. Under hela femtiotalet exploderade rockscenen och blev även en livsstil för många.

Starka reaktioner från konservativa

Rocken gjorde sitt intåg i en tid när USA var väldigt segregerat. Därmed så reagerade många konservativa på hur musiken framfördes och inte minst på grund av sitt ursprung i afroamerikanska södern. Det rassegregerad USA ville på alla sätt hålla vad som var vitt och vad som var afroamerikanskt ifrån varandra, så även musiken. Musiken skulle också enligt kritikerna ha dåligt inflytande på ungdomen på många olika sätt. Rockmusiken ansågs vara sexualiserande och bland annat Elvis Presley ansågs vara alldeles för sexuell i sin utstrålning när han framträdde. På vissa platser fick Elvis inte tillstånd att spela utan nekades framträda. Det gick så långt att det förekom bojkotter mot radiostationer som spelade rockmusik och även offentliga skivbål. Det tog lång tid innan rocken fick den acceptans och uppskattning hos den breda massan som den har idag.

Vägen framåt

Rocken fick sin födelse under det rassegregerade USA och blev starten på en ny revolution där ungdomar bröts sig loss från konservativa idéer och ideal. Stora samhällsförändringar sker inte i ett vakuum utan sprids i samhällets alla delar. Rocken började sammanföra vad som tidigare ansågs skulle vara helt åtskiljt. Därför är det inte konstigt att rocken blev en del i att bekämpa den segregation som fanns.